2 min read

Mijn eerste indruk van iOS 14

Mijn eerste indruk van iOS 14

Daarnet was het de keynote van WWDC, waar Apple zijn nieuwigheden voor de komende updates van zijn besturingssystemen bekend heeft gemaakt.

En ondanks dat het zonder publiek was dit jaar was het een absolute topeditie. Het hoogtepunt dit jaar was zonder twijfel de aankondiging dat ze de volgende twee jaar de transitie aangaan van Intel processoren naar hun eigen ontwerp, maar daar schreef ik voor m’n werk al uitgebreid over.

Eindelijk widgets

Een andere grote aankondiging is dat na 13 jaar het homescreen van iOS eindelijk op de schop gaat. Het is te zeggen, ze hebben er eens goed over nagedacht en enkele zaken toegevoegd die dringend nodig waren.

Ik kon natuurlijk niet wachten en heb de eerste beta van iOS 14 natuurlijk al op m’n iPhone geinstalleerd.

Wat is er nu juist nieuw aan het homescreen?
Ten eerste widgets. De widgets die je vroeger al bij je notifications kon plaatsen kunnen nu ook tussen je app iconen gezet worden. En dit meestal in drie formaten: klein (4 iconen), middelgroot (8 iconen) en gigantisch (half scherm).

Voorlopig zijn het enkel widgets voor Apple apps, maar daar komt bij de release in september verandering in.

Eindelijk geen 5 miljard apps meer op je homescreen

Iedereen kent het: je kuist je homescreen op, verwijdert apps die je al in geen 3 jaar meer gebruikt hebt en de dag erna heb je juist die app nodig. Daar is nu eindelijk een oplossing voor in iOS 14: de App Library.

Als je een app van je homescreen verwijdert dan kan je er nu voor kiezen om die enkel te verbergen. De app verhuist dan naar de App Library die zich helemaal op het einde van je homescreen bevindt. Daar krijg je een gegroepeerd overzicht van al je apps, maar je kan er ook alfabetisch door zoeken.

Dit is echt een toptoevoeging.

Een app “verwijderen” naar de App Library

Voor de rest

Het nieuwe homescreen met widgets en App Library is de grootste blikvanger dit jaar. Ik ben eens snel door de Apple apps gegaan maar zie niet direct grote dingen die ze niet hebben besproken tijdens de keynote.

Gezien de bugs die iOS 13 had in de begindagen is dat misschien ook niet zo erg. Voor een beta 1 voelt deze iOS 14 verdacht stabiel aan, dus het kan niet anders dat ze geen herhaling van vorig jaar willen.

Wie hem zelf wil installeren moet ofwel toetreden tot het Apple Developer Program (€99/jaar), of nog even geduld hebben tot in juli wanneer de public beta uitkomt (die sowieso minder schoonheidsfoutjes gaat bevatten).