3 min read

Street Viewer Pro 6

Street Viewer Pro 6

Een stom idee

Een jaar of 10 geleden had ik het stomste idee ooit: wat als ik Street View van Google nu eens combineerde met het kompas (toen een nieuwigheid) van de iPhone. Dat je als het ware met je iPhone kon rondkijken op Street View.

Stom idee he?

Anderhalf miljoen keer werd die app gedownload. Een groot deel van het succes kwam door het feit dat Apple in iOS6 geen Google Maps meer aanbood en er daardoor een tijd geen manier was om Street View in iOS te bekijken.

Apple verwijdert Google Maps en zo ook street view uit iOS

Zo’n piek zorgt voor ontzettend veel extra gebruikers en extra gebruikers zorgen voor een betere plaatsing in de App Store en dat zorgt dan weer voor nog extra gebruikers, enzovoort.

Verwaarloosd

Hierdoor heeft die app van 10 jaar geleden nog altijd veel gebruikers. Mensen die niet weten dat Google ondertussen zelf een Street View app heeft, of die wel een heel grote fan van het kompasgebeuren zijn (al heeft Google dat volgens mij ook al wel geïmplementeerd).

Het ding is dat ik met vijfduizend dingen tegelijk bezig ben, en dat ik m’n Street View app door de jaren heen verwaarloosd heb. Bewijs hiervan zijn deze screenshots van versie 5 (uit 2019):

Ik schaam mij daarvoor. Versie 5 was echt van den hond zijn kloten. Op zich was dat niet meer dan een kaart en de webversie van Street View. Tijdsgebrek en de gedachte “ik fix dat later wel” zorgden ervoor dat dit een serieuze stap terug was.

Maar nu is er versie 6, hoera!

Onlangs ben ik terug beginnen spelen met React Native, een manier om native apps te schrijven in Javascript.

Ik ben bezig aan een grote, heel leuke app die hierin is geschreven (de beta-test lanceert heel binnenkort) en tijdens het maken daarvan dacht ik: “zou ik Street Viewer Pro ook niet even snel herschrijven, maar dan deftig?”

Snel werd toch al gauw enkele weken, maar nu is er dus eindelijk een nieuwe versie waar ik me niet voor doodschaam.

De basis blijft hetzelfde, een kaart en street views met kompas. Maar het onderstel is deftig deze keer, waardoor de app snel is en er een pak beter uitziet.

Er is nog steeds reclame, maar ik heb voor het eerst in-app aankopen geïmplementeerd. Voor €4,5 zijn de advertenties voor goed weg (of je kan voor de abonnementsformule van €0,99/maand kiezen).

En ja: er zijn al mensen die het betaald hebben.

Learnings

Tijdens het maken van deze app (en de grotere) heb ik veel bijgeleerd, dingen die ik binnenkort in wat technischere postjes in ‘t engels ga gieten:

  • In app aankopen, en de vijfduizend regels waar je je aan moet houden.
  • Geautomatiseerde screenshots voor in de app store (FastLane + React Native)
  • Geen certificatenzever meer dankzij FastLane

Downloaden maar