2 min read

AirPlay op oude Sonos speakers en Chromecasts met AirConnect

AirPlay op oude Sonos speakers en Chromecasts met AirConnect

In mijn artikel over ons thuisnetwerk vergat ik nog één Docker container te vermelden die hier al heel vaak van pas is gekomen: AirConnect.

AirPlay is een protocol van Apple waarmee je makkelijk audio en video kan afspelen op apparaten die het ondersteunen. Denk aan: een filmpje van je iPhone op je Apple TV tonen, of muziek afspelen op je versterker die AirPlay ondersteunt.

Dat laatste gebruiken we hier thuis veel. Zowel onze versterker als de speaker op de kinderkamer ondersteunen AirPlay. Jammer genoeg hebben we ook apparaten in huis die dit niet ondersteunen: een oude Sonos Play:1, een Google Nest Hub en een Chromecast. Zeker bij die Sonos is dat zuur, want de eigen Sonos-app is echt extreem extreem extreem kut.

AirConnect brengt redding. Dit is een tool die langs de ene kant naar AirPlay luistert en langs de andere kant wat Sonos en Google-apparaten kunnen verstaan praat. Na de installatie ervan zie je alle speakers waarop je daarvoor niet kon afspelen gewoon in het AirPlay lijstje staan (met een + achter, zodat je ze nog uit elkaar kan houden):

Installatie

AirConnect is een command-line tool, je kan dus ofwel heel moedig zijn en de installatie instructies op GitHub volgen. Ofwel installeer je gewoon een container op je NAS (of ander apparaat waarop je Docker draait).

Via de Synology GUI

Heb je een Synology en gebruik je niet graag de command line? Installeer dan het Docker pakket en zoek airconnect bij images. Die van 1activegeek wordt het best onderhouden.

Dubbelklik nadien onder image op de image die je juist gedownload hebt om een nieuwe container aan te maken. Klik op Advanced Settings en zorg ervoor dat je host networking gebruikt (het vinkje onderaan).

Na het starten zie je normaal gezien al je speakers in het AirPlay menu.

Command line

Liever via de command line? Met één regeltje ben je er:

docker run -d --net=host 1activegeek/airconnect

Of in docker-compose.yml:

version: "2"
services:
 airconnect:
  image: 1activegeek/airconnect
  network_mode: host
  restart: unless-stopped

Via Package Center

Je kan AirConnect ook installeren via Package Center met dit pakket. Maar gezien de voordelen die Docker biedt raad ik dat niet aan.

Goed, maar niet perfect

AirConnect werkt goed, maar zoals met alles in het leven is het niet perfect:

 • Er zit een vertraging van een seconde of 2 op voor de muziek effectief op de Sonos wordt afgespeeld. Hetzelfde met pauzeren en volume veranderen. Dit omdat de Sonos nogal lang buffert.
 • Geen AirPlay 2, dus geen muziek afspelen op meerdere speakers tegelijk.
 • Af en toe verdwijnen de AirConnect speakers, de container heropstarten doet ze dan steeds terugkomen.
 • Enkel audio

Maar al bij al is het een toptool, onze Sonos zou nu stof staan vergaren mocht AirConnect niet bestaan.

Nog vragen? Contacteer me gerust.