4 min read

Hip hip hoera: 15 jaar Wannabes

Hip hip hoera: 15 jaar Wannabes

Rockfotografiecollectief Wannabes bestaat 15 jaar. Tijd voor een korte terugblik.

Het allerbegin

Als bij toeval kwamen Anton Coene en ik elkaar online tegen ergens in 2005. Hij had zijn naam gegoogled en kwam op mijn toenmalige blog uit, waar ik ooit iets had geschreven over twee leerkrachten van mij: “den Anton” en “mevrouw Coene”. De juiste details zijn me intussen ontgaan, maar we ontdekten al snel onze gemeenschappelijke passie (concertfotografie) en onze gedeelde frustratie (online media publiceerden destijds altijd maar 1 foto en in postzegelformaat).

De bal ging aan het rollen en op 3 januari 2005 lanceerden we de de allereerste versie van Wannabes. Die zag er ongeveer zo uit:

Wannabes 1.0

Hoewel dat er nu behoorlijk gedateerd uitziet moet je bedenken dat in 2006 er nog geen Facebook was, de iPhone nog uitgevonden moest worden en dat digitale reflexcamera’s nog maar net betaalbaar waren.

Wannabes 2

Tijdens die eerste maanden was Wannabes niet meer dan een portfolio waar Anton en ik foto’s die we voor Goddeau, FileUnder en KindaMuzik maakten plaatsten. Maar we kregen toch enige tractie en zagen dat er echt wel publiek was die de foto’s van het optreden dat ze de dag ervoor zagen online en in het groot wilden zien.

Ergens in de zomer van 2006 zijn we actief nieuwe mensen gaan zoeken zodat onze portfoliosite tot een volwaardig collectief kon evolueren.

Zomer 2006

De vlucht die we vanaf toen namen was fenomenaal. We hadden het geluk op korte tijd met een hoop fijne mensen in contact te komen, zowel in het clubcircuit als bij de artiesten. We hadden ook een ongelofelijke drive, zo typten we  bijvoorbeeld ooit alle e-mailadressen uit de Who’s Who van Eurosonic over, in de hoop dat iemand geïnteresseerd zou zijn in onze foto’s. Met succes: daardoor werden we dat jaar huisfotograaf op het Zwitserse festival Sankt Gallen.  

Het Wannabes-DNA

Festivals zijn voor Wannabes waar het altijd samenkomt. Tijdens het jaar zien we elkaar slechts sporadisch (als er toch echt eens vergaderd moet worden), maar op festivals proberen we altijd een groot team te sturen. Enerzijds omdat we graag alles coveren, maar ook omdat het gewoon veel fijner is om zoiets in groep te doen.

Zo zijn levenslange vriendschappen gevormd. Vriendschappen die het foto’s nemen en over materiaal praten overstijgen. Er zit iets in het Wannabes-DNA (en neen, het is geen Duvel) dat uniek is, en dat niet na te maken is.

Het is geen toeval dat Wannabes altijd en overal samenhokken. Of dat nu op Primavera, Best Kept Secret, één van de legendarische andere weekends of gewoon op café is.

Pukkelpop 2016

15 jaar verder

Het was natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. In 2013 verloren we heel ons archief door een fout van ons toenmalig hostingbedrijf. Backups waren er ook niet, dus we zijn toen effectief alles verloren. We zijn toen meer dan een jaar offline geweest, en hebben serieus moeten krabben om toch nog iets van de jaren ervoor te kunnen reconstrueren.

Allemaal kwijt

Maar zelfs met het stuk archief dat we missen hebben we op die 15 jaar tijd meer dan 4000 optredens gefotografeerd, dat komt neer op meer dan 2000 artiesten, in een 300-tal zalen en op een 50-tal festivals. Door de jaren heen hebben er 35 mensen voor Wannabes gefotografeerd, en daarvan zijn er in 2021 nog 17 actief.

Al heeft het al een paar keer aan een zijden draadje gehangen, we doen voort. Met vers bloed, hernieuwde goesting en binnenkort ook met een nieuwe website.

Die nieuwe website hadden we vandaag graag gelanceerd (ze is af – en we hebben de lat voor onszelf heel hoog gelegd), maar het voelt wrang aan om dit te doen wanneer de hele culturele sector op zijn gat ligt. Daarom stellen we de feestelijkheden nog even uit tot onze levens terug wat normaler worden.

Op naar de 20 jaar!


Merci, merci, merci, bedankt aan iedereen die Wannabes mogelijk gemaakt heeft. (Ex-)fotografen, platenfirma’s, mensen van alle mooie concertzalen, festivalorganisatoren, collega’s van andere media en iedereen anders die ons de afgelopen 15 jaar gesteund heeft. Jullie weten wie jullie zijn.

Zin om ons te vervoegen? Stuur me gerust een mail.